Technik żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym
- biologia
- język angielski
Kwalifikacje w zawodzie
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Praktyka zawodowa
- 4 tygodnie w III klasie
- 4 tygodnie w IV klasie
Lubisz gotować, chciałbyś prowadzić zdrowy tryb życia i właściwie się odżywiać? Jesteś kreatywny i pomysłowy, dobrze zorganizowany i przedsiębiorczy? Nie boisz się nowych smaków i eksperymentów w kuchni? Świetnie! To jest właśnie klasa dla Ciebie.
Biologia na poziomie rozszerzonym pogłębi Twoją wiedzę o człowieku, fizjologii wpływie żywienia na organizm, a nauka języka angielskiego pozwoli Ci przygotować się do matury, ale przede wszystkim pozwoli podnieść kompetencje w zakresie wypowiedzi ustnych i pisemnych, również w dziedzinie gastronomii.



Uczniowie uczestniczą w praktykach zawodowych dwukrotnie w cyklu kształcenia, łącznie w wymiarze 8 tygodni. Odbywają się one w przedsiębiorstwach branżowych (restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską), umożliwiających zdobycie umiejętności praktycznych niezbędnych w zawodzie.
Podczas zajęć zawodowych nauczysz się sporządzania potraw i napojów, planowania jadłospisów, oceniania żywienia. Dowiesz się jak układać diety, sporządzać dania i napoje zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, a także poznasz zasady obsługi klientów, estetycznego podawania potraw, planowania i rozliczania działalności lokalu. Zdobędziesz umiejętność obliczania wartości odżywczej i energetycznej posiłków, układania menu – codziennego i okolicznościowego.
Uczniowie biorą udział w wycieczkach zawodoznawczych, zajęciach praktycznych na warsztatach szkolnych, zagranicznych praktykach zawodowych w ramach projektów unijnych. Mogą poznać gastronomiczne gwiazdy znane z TV. Uczniowie uczestniczą także w zajęciach laboratoryjnych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, podejmują wspólne działania z Kołem Gospodyń Wiejskich w Wójcicach.
Po ukończeniu tego kierunku będziesz mógł rozpocząć pracę w różnego typu lokalach gastronomicznych (restauracje, kawiarnie, stołówki), instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu czy organizacjach ochrony konsumenta, lub kontynuować naukę na kierunkach związanych z dietetyką, technologią żywności, technologią i organizacją gastronomii.
Inną możliwością będzie rozpoczęcie pracy w ramach własnej działalności gospodarczej w zakresie usług związanych z doradztwem żywieniowym lub gastronomią.