Z Mickiewiczem po raz trzeci
7 maja 2018 r. odbył się finał III edycji Powiatowego Konkursu „Mickiewicz. To lubię!”. Tradycyjnie uczniowie rywalizowali w trzech konkurencjach: literackiej, artystycznej i kulinarnej. Zadania były związane z życiem i twórczością poety oraz epoką, w której tworzył. Uczestnicy wykazali się bardzo dużą inwencją. Jury oceniło kilkadziesiąt prac zgłoszonych do konkursu.
Przyznano nagrody główne w kategoriach:
LITERACKA – Filip Pawlus (Szkoła Podstawowa w Kamieńcu Wrocławskim),
ARTYSTYCZNA – film/prezentacja – Angelika Winczura (Gimnazjum Nr 1 / Szkoła Podstawowa Nr 6 w Oławie),
ARTYSTYCZNA – plakat – Paulina Kurkowska (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie),
ARTYSTYCZNA – fotografia – Martyna Haniszewska (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie).
Podczas finałowej prezentacji przygotowanych potraw przyznano nagrodę główną i wyróżnienia w kategorii kulinarnej:
NAGRODA GŁÓWNA – Przemysław Pustelnik (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie) za przygotowanie rosołu z kaczki z domowym makaronem oraz ozora w sosie chrzanowym
WYRÓŻNIENIA:
Daria Chodorowska (Gimnazjum Nr 1 / Szkoła Podstawowa Nr 6 w Oławie) – „Podwieczorek u Telimeny” i wyśmienicie przygotowana kawa,
Oliwia Żarowska (Gimnazjum Nr 1 / Szkoła Podstawowa Nr 6 w Oławie) – „Chmury nad Spolicowem”, czyli ciasto z bezą i malinami,
Mikołaj Zaborowski (Gimnazjum Nr 1 / Szkoła Podstawowa Nr 6 w Oławie) – „Śniadanie w Zaścianku Dobrzyńskim” to pachnący chleb z czarnuszką i własnoręcznie wykonane mało oraz konfitury.
Nagrody wręczyli Starosta Zdzisław Brezdeń oraz Dyrektor CKZiU Maria Domaradzka.
Po rozstrzygnięciu konkursu i krótkim występie młodzieży z CKZiU, można było spróbować pozostałych dań, m.in.: zrazów wołowych po staropolsku, makaronu w sosie pieczarkowym czy tradycyjnego bigosu. Wszyscy zostali zaproszeni do kawiarenki przygotowanej przez klasę 2D, gdzie przy kawie, herbacie i cieście mogli podzielić się wrażeniami.
Konkurs został przygotowany przez nauczycielki zespołu przedmiotów humanistycznych. Część kulinarną oceniły nauczycielki zespołu przedmiotów hotelarsko – gastronomicznych. Fundatorem nagród było Starostwo Powiatowe w Oławie.
MF
Foto N. Machowska