Światowy Dzień Zdrowia

Światowy Dzień Zdrowia

7 kwietnia przypadały coroczne obchody Światowego Dnia Zdrowia. Święto to zostało ustanowione przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) aby mobilizować ludzi na całym świecie do podejmowania działań zmierzających do poprawy zdrowia.

Tematem przewodnim tegorocznych obchodów jest hasło „Moje zdrowie, moje prawo”. Zostało ono wybrane, aby przypomnieć, że każdy człowiek na świecie ma prawo do dostępu do wysokiej jakości usług zdrowotnych, edukacji i informacji, a także do bezpiecznej wody pitnej, czystego powietrza, dobrego odżywiania, wysokiej jakości warunków mieszkaniowych, godnych warunków pracy i środowiska oraz wolności od dyskryminacji.

W naszej szkole obchodami tego ważnego dnia zajęli się uczniowie kl. 3G. Już w poniedziałek, 08.04.2024 r., uczniowie przygotowali Piramidę Zdrowego Jedzenia i Aktywności Fizycznej czyli wizualne odzwierciedlenie zasad racjonalnego odżywiania oraz gazetkę informacyjną. Zaprezentowana piramida jest odpowiedzią na zalecenia WHO, zawiera w sobie ideę „Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika”. Ostatnie badania wskazują ponad wszelką wątpliwość, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia. Dostarczają bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory oraz wydłużają długość życia człowieka. Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia znalazły się u jej podstawy. Poza żywieniem dla naszego zdrowia bardzo ważna jest codzienna aktywność fizyczna, co najmniej 30-45 minut dziennie. Łącznie z dobrze zbilansowanym żywieniem pozwala zapobiec rozwojowi bardzo niebezpiecznej dla naszego zdrowia zarówno nadwagi, jak i otyłości.

Kolejnego dnia uczniowie kl. 3G zadbali o nasze II śniadanie. Uczennice przygotowały racjonalne alternatywy dla słodkich, mocno przetworzonych i mało zdrowych popularnych propozycji, które często znajdują się w śniadaniówkach młodzieży. Nauczyciele i uczniowie zostali poczęstowani: jogurtem naturalnym z muesli, ziarnami i owocami; puddingiem chia z musem truskawkowym lub brzoskwiniowym; kanapkami z chleba pełnoziarnistego z wiosennym twarożkiem; owsianką czekoladową z prażonym jabłkiem i cynamonem oraz ciastkami owsianymi.

Środa była dniem poświęconym zasadzie, że zdrowie to nie tylko racjonalne odżywianie, ale także aktywność fizyczna. Dzięki wsparciu Samorządu Uczniowskiego odbyła się „Aktywna długa przerwa”, podczas której młodzież na boisku szkolnym mogła potańczyć w rytm popularnych przebojów muzycznych.

Nasze obchody zakończyliśmy w czwartek. Tego dnia uczniowie częstowali społeczność szkolną jabłkami. Dlaczego jabłka? Bo są one najpopularniejszymi i najczęściej wybieranymi owocami w naszym kraju. A dzięki ich spożywaniu dostarczamy do organizmu wielu drogocennych i prozdrowynych składników (błonnika pokarmowego, naturalnych przeciwutleniaczy i witamin).

Osoby zaangażowane w organizację: nauczyciele E. Górnicka, K. Łeńczuk. A. Straub oraz uczniowie kl. 3G, w szczególności J. Berkowska, A. Fedyna, E. Rakowska i K. Smolińska, J. Mądrzyk, Samorząd Uczniowski.

 

 

Skip to content