Wydarzenia
Drzwi Otwarte na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu
15.03.2019 r. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otworzył swoje drzwi dla uczniów, którzy w przyszłości chcieliby zostać jego studentami. Już po raz kolejny odbyły się Drzwi Otwarte UPWr. Uczniowie wszystkich klas technikum żywienia i usług gastronomicznych naszej szkoły uczestniczyli w tym wydarzeniu. Mogli wziąć udział w warsztatach, pokazach i wykładach organizowanych przez pracowników uczelni oraz członków uczelnianych kół naukowych, które odbywały się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. I tak nasi uczniowie brali udział w następujących wydarzeniach:
- Uczniowie klasy 1G, pod opieką p. Marii Bednarczyk uczestniczyli w wykładzie „Jak ugryźć robala?” (prowadzonym przez pracowników Katedry Chemii – dr inż. Annę Żołnierczyk i dr inż.. Marcelinę Mazur) oraz w zajęciach laboratoryjnych „Indykatory i skala pH”, których organizacji podjęło się Studenckie Koło Naukowe OrgChem. Zajęcia te idealnie wpisywały się w tematykę i zakres materiału, który uczniowie realizują na przedmiocie „analiza żywności” odbywający się w ramach innowacji pedagogicznej „Dietetyka z elementami analizy żywności”.
- Klasa 2G wraz z opiekunem – p. Jagodą Ambrozik – Haba uczestniczyła w warsztatach „Co kryją etykiety?” (prowadzonych przez mgr inż. Monikę Maćków – pracownika Katedry Żywienia Człowieka) oraz „Tajniki warzenia piwa”, które prowadził adiunkt dr inż. Witold Pietrzak z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż.
- Uczniowie klasy 3G wraz z wychowawcą – p. Małgorzatą Słabicką – Kędra uczestniczyli w wykładzie „Jak ugryźć robala?” oraz w zajęciach laboratoryjnych „Poznać i zrozumieć świat mikroorganizmów”, które prowadzili członkowie Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów.
- Tegoroczni maturzyści z klasy 4G wraz z wychowawcą – p. Ewą Górnicką uczestniczyli w wykładzie „Jak ugryźć robala?”, zajęciach laboratoryjnych „Poznać i zrozumieć świat mikroorganizmów” oraz „Izolacja barwników roślinnych i ich rozdział”, które przygotowali dla uczniów członkowie Studenckiego Koła Naukowego OrgChem.
Ponadto wszyscy nasi uczniowie brali udział w wykładzie połączonym z prezentacją „Kosmos od kuchni czyli co jedzą astronauci”, który prowadzili przedstawiciele SKN OrgChem.
Porozumienie z Uniwersytetem Przyrodniczym
27 marca zostało podpisane porozumienie pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, a CKZiU. Porozumienie umożliwia uczniom Szkoły uczestnictwo w wybranych wykładach, zajęciach praktycznych oraz innych przedsięwzięciach naukowych organizowanych przez Uniwersytet. Porozumienie w imieniu CKZiU podpisała Pani Dyrektor Maria Domaradzka, a Uniwersytet reprezentowała Urszula Siembieda, zastępca Dyrektora z Centrum Kształcenia Ustawicznego UPWr.
Następnie prof. Andrzej Jarmoluk, Kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, przywitał nas na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Przedstawił krótko ofertę edukacyjną oraz działalność naukową Wydziału.
Po prezentacji prof. Jarmoluka, członkowie Studenckiego Koła Naukowego „Q Jakości Żywności” przeprowadzili krótką prelekcję na temat produkcji czekolady, której ostatnim punktem była ocena organoleptyczna czekolady. Ocena organoleptyczna czyli ocena produktu za pomocą zmysłów (węch, smak, zapach oraz dotyk), została przeprowadzona w specjalnie do tego celu wyposażonym laboratorium. Jednak ze względu na dużą liczbę uczniów, nie wszyscy mogli skorzystać z profesjonalnych boksów. W pierwszej części zajęć laboratoryjnych oceniane były „kupne” czekolady. Natomiast w drugiej części uczniowie oceniali czekolady zrobione specjalnie dla nich przez studentów. Była czekolada z landrynkami, z miętówkami, czarnuszką, czarnym pieprzem oraz ……………….. ROBAKAMI !!!! Oczywiście dla chętnych. Dla odważnych dostępna była również wersja ekstremalna czyli robaki pieczone sauté. Jesteście ciekawi jak smakują?? Zapytajcie uczniów 2G, bo paru śmiałków się znalazło.
Mamy nadzieję, że będziemy teraz częstym gościem na Wydziale Nauk o Żywności. Tylko już może bez niespodzianek.
Kulinarny Rajd Mistrzów
26 października 2018 roku uczniowie klas 1HG, 2G oraz 3G mieli okazję uczestniczyć w VII Kulinarnym Rajdzie Mistrzów, który odbył się w Hotelu Haston. Program Rajdu był bardzo ciekawy i napięty. Uczniowie mogli obserwować przy pracy Szefów Kuchni, którzy na czas wykonywali zrazy zawijane, a ich zmagania komentował Karol Okrasa. Uczniowie uczestniczyli również w prelekcji na temat herbaty oraz win musujących.
Dolnośląski Festiwal Nauki 2018
24 września 2018 uczniowie klasy 1HG, mieli okazję wysłuchać w wykładu w Politechnice Wrocławskiej. Zajęcia odbyły się w ramach Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Wykład był zatytułowany: Gastronomia molekularna – kuchnia czy nauka. Była to doskonała okazja, aby poznać genezę kuchni molekularnej, jej główne techniki oraz trendy.
Dolnośląski Festiwal Nauki 2017
27 września uczniowie klas 2G i 3G, wraz z opiekunami, wzięli udział w XV Dolnośląskim Festiwalu Nauki, poprzez wysłuchanie wykładu dr Mirosławy Teleszko nt.: Tajemnicze owoce z naszych ogrodów. Teraz berberys, aronia czy aktinidia nie mają przed nami tajemnic.
Następnie udaliśmy się do browaru „Złoty Pies” mieszczącego się na wrocławskim rynku. O pracy piwowara opowiedział nam Główny Piwowar dr Łukasz Szwed. Pan Łukasz dokładnie opisał wszystkie etapy produkcji piwa tj. zacieranie, filtrowanie czy fermentacja. Wytłumaczył dlaczego nazywanie piwa zupą chmielową jest błędem oraz pokazał każdy zakamarek browaru. Byliśmy nawet w piwnicy.
Udało się nam nawet, na chwilę odciągnąć Szefa kuchni od pracy. Szef Piotr pokazał nam swoje miejsce pracy oraz opowiedział o serwowanych potrawach. Szef specjalizuje się w kuchni regionalnej. Bliska jest mu również filozofia slow food.
Wiecie, że kuchnia w Złotym Psie jest największą powierzchniowo kuchnią na Rynku we Wrocławiu? Uczniowie CKZiU otrzymali zaproszenie na staż od Szefa, który obiecał, że staż nie będzie polegał na lepieniu pierogów ani obieraniu ziemniaków.