Technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją dietetyka
Kierunek ten jest skierowany do osób:
- lubiących gotować,
- interesujących się zagadnieniami prawidłowego żywienia,
- charakteryzujących się dużą kreatywnością i pomysłowością,
- posiadających umiejętności organizacyjne,
- przedsiębiorczych.
Innowacja – Dietetyka i poradnictwo żywieniowe
Kwalifikacje
1) HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
2) HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty rozszerzone
- biologia
- język angielski
Przedmioty dodatkowe
- analiza żywności
- anatomia i fizjologia człowieka
- dietetyka
Praktyki
Uczniowie uczestniczą w praktykach zawodowych dwukrotnie w cyklu kształcenia, w wymiarze 8 tygodni. Odbywają się one w przedsiębiorstwach branżowych (restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską), umożliwiających zdobycie umiejętności praktycznych niezbędnych w zawodzie.
Nauczyciele
Autorkami innowacji są nauczycielki przedmiotów zawodowych posiadające duże doświadczenie w zakresie żywienia i gastronomii:
dr inż. Jagoda Ambrozik-Haba – nauczyciel akademicki w Katedrze Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, a prywatnie pasjonatka racjonalnego żywienia.
dr inż. Ewa Górnicka – absolwentka kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, prywatnie mama dwójki, które stale uczy zdrowych nawyków żywieniowych.
W ramach innowacji prowadzone są przedmioty dodatkowe tj. analiza żywności, anatomia i fizjologia człowieka oraz dietetyka.
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mają możliwość:
- uczestniczyć w kursach i szkoleniach np. barmański, kelnerski, sushi-master, baristyczny,
- brać udział w pokazach sztuki kulinarnej,
- uczestniczyć w wycieczkach zawodoznawczych m.in. do lokalnych zakładów gastronomicznych,
- podnosić kwalifikacje podczas miesięcznych praktyk zawodowe za granicą, w ramach realizowanych projektów unijnych tj. ERASMUS+ czy POWER.
Absolwent kierunku może zdecydować o dalszej drodze kariery m.in.:
- podjąć naukę na wielu kierunkach studiów:
– dietetyka,
– technologia żywności,
– technologia i organizacja gastronomii oraz pokrewnych; - rozpocząć pracę w różnego typu lokalach gastronomicznych (restauracje, stołówki, kawiarnie itp.),
– instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu,
– organizacjach ochrony konsumenta,
– przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem żywności; - założyć własną działalność gospodarczą w zakresie usług związanych z doradztwem żywieniowym lub gastronomią.