W przedświątecznym tygodniu, uczniowie klas gastronomicznych poznawali zwyczaje kulinarne Świąt Wielkanocnych. Młodzież dowiedziała się, jakie są typowe potrawy wielkanocne, z jakich surowców się je sporządza i jakich przypraw używa się do ich doprawiania.
Podczas zajęć uczniowie sporządzali tradycyjne potrawy by w środę 27.03.2024 r. zaprosić całą społeczność na „Szkolne śniadanie Wielkanocne”.
Na naszym świątecznym stole znalazły się: żurek z kiełbasą i jajkiem, pasztety i pieczenie rzymskie, jajka faszerowane oraz biała kiełbasa w cieście francuskim.
Przygotowaniem słonych potraw zajęli się uczniowie klasy 2G.
Młodzież z klasy 1G odpowiedzialna była za przygotowanie świątecznych słodkości – na stole królowały babki i mazurki.
W przygotowanie i obsługę bufetu zaangażowani byli uczniowie kl. 2G.
Podczas wydarzenia można było zainspirować się przygotowanym wielkanocnym stołem okolicznościowym. Wszyscy goście – nauczyciele i uczniowie – chętnie kosztowali przygotowane potrawy.
Wszystkim zaangażowanym dziękujemy za tak miły wstęp do nadchodzących Świąt. Wielkiej Nocy…
Tekst: E. Górnicka, K. Łeńczuk
Zdjęcia: J. Mądrzyk, D. Chomicka



