W dniach 06-07.02.2024 r. Anastazja Bagińska i Nikola Szołdra, uczennice klasy drugiej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (2G), brały udział w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”.
Pierwszego dnia potyczek Anastazja i Nikola rywalizowały z dziewięcioma drużynami z województwa dolnośląskiego i opolskiego. Zadanie konkursowe polegało na stworzeniu receptury dla zupy i dania głównego, w których będzie zawarty kurczak. Danie zaprezentowane przez nasze uczennice to:
– zupa „kukurydziana fantazja” – krem kukurydziany z mleczkiem kokosowym i chrupiącym kurczakiem
– roladka z kurczaka podawana z soczewicą, sosem wiśniowym, musem dyniowo-jabłkowym oraz karmelizowaną śliwką i burakiem.
Kolejnego dnia zmagań konkursowych szef kuchni przygotował dla uczestników „pudełko niespodzianek” czyli zestaw produktów, z których reprezentacje miały opracować recepturę i zgodnie z nią wykonać danie. Ale żeby nie było łatwo, uczniowie nie znali wcześniej narzuconych surowców, wśród których znalazły się: cały kurczak, wątróbka, ser podpuszczkowy z czarnuszką, morela suszona, boczniak cytrynowy oraz chałka.
Z dostępnych surowców nasza ekipa konkursowa przygotowała „Pierś z kurczaka podawaną z sosem boczniakowo-serowym na chałce z musem wątrobowo-morelowym”.
Dwa dni zmagań naszych uczennic zaowocowały zajęciem II-go miejsca na etapie regionalnym konkursu.
Do konkursu uczennice przygotowywały się pod kierunkiem p. Karoliny Łeńczuk, nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych.