W przedświątecznym tygodniu, klasy gastronomiczne na zajęciach warsztatowych poznawały kulinarne zwyczaje wielkanocne. Uczniowie dowiedzieli się jakie są typowe potrawy wielkanocne, z jakich surowców się je sporządza i jakich przypraw używa się do ich doprawiania. Podczas zajęć uczniowie sporządzali charakterystyczne dla Świąt Wielkanocnych zupy – żurek i barszcz biały z jajkiem, białą kiełbasę z dodatkami, sałatkę jajeczną i jajka faszerowane, a także ciasta – na stole pojawiły się mazurki, babki i serniki. Wszystkie potrawy były udekorowane stosownie do okazji.
Z okazji nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy życzymy całej społeczności szkolnej, by nadzieja, którą one niosą była z nami przez cały rok – nauczycielki z Komisji przedmiotów hotelarskich i gastronomicznych.
Tekst – Ewa Górnicka
Zdjęcia – Ewa Górnicka, Karolina Trojanowska