26 listopada w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu odbyła się X edycja Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych. Naszą Szkołę reprezentowali Oscar Król z klasy 4G i Mateusz Pasek z klasy 2HG.
Zadaniem uczestników było przygotowanie przystawki z wykorzystaniem maślanki, sera podpuszczkowego i dyni Hokkaido oraz dania głównego z polędwiczki wieprzowej z pasternakiem i jabłkami. Oscar i Mateusz wykonali pierś kaczki z musem z dyni oraz polędwicę wieprzową z purre z pasternaka, kompresowanym jabłkiem i sosem piernikowym.
Danie oceniało czterech Szefów kuchni: Mariola Monczak – Szef kuchni „Pod Papugami”, Grzegorz Pomietło – Szef kuchni Art Hotel , Michał Chrapowicz – Szef kuchni Haston City Wrocław Hotel oraz Przemysław Bogucki – Szef kuchni Active Hotel Wrocław.
Talent i ciężka praca Mateusza oraz Oscara zostały docenione. Reprezentacja CKZiU w Oławie zdobyła WYRÓŻNIENIE!!!
Gratulujemy
Opiekunem uczniów była Jagoda Ambrozik-Haba.