Hasło UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE oznacza, że uczniowie naszej szkoły pragną podzielić się z szerszym gronem swoim talentem, zainteresowaniami, zdobytymi umiejętnościami, szczególnie przydatnymi w zdobywaniu wykształcenia zawodowego. W związku z tym 8 listopada 2018, w gościnnych wnętrzach Hotelu Oławian**** w Oławie odbędzie się impreza klas hotelarsko-gastronomicznych.
W programie m.in.:
– zwiedzanie Hotelu Oławian**** i spotkanie z pracownikami;
– podsumowanie praktyk w ramach projektu POWER VET „Mój zawód – europejskie standardy”;
– wykład „100 – letnie hotele i restauracje w Polsce”;
– pasowanie na ucznia HO-GA;
– poczęstunek i degustacja potraw włoskich oraz ciast biało-czerwonych;
Ponadto w trakcie imprezy pokazy talentów i umiejętności uczniów:
– „LIVE COOKING” – przyrządzanie włoskich potraw ; pokaz dekoracji – sztuka carvingu , wystawa zdjęć z praktyk zawodowych, koncert instrumentalny; pokaz makijażu dla zawodowców i inne.
Trzeci Europejski tydzień umiejętności zawodowych to inicjatywa Komisji Europejskiej mająca sprawić, aby kształcenie i szkolenie zawodowe nastawione na zdobywanie specjalistycznych umiejętności i zawodów stało się bardziej atrakcyjne. Celem takiego wydarzenia jest:
- współtworzenie rozległej sieci osób i organizacji promujących kształcenie i szkolenie zawodowe – współpraca między szkołami i pracodawcami;
- zwiększenie promocji i zainteresowania działalnością wykonywaną w ramach kształcenia i szkolenia zawodowego wśród pracodawców, rodziców, władz i społeczności lokalnej;
- popularyzowanie informacji na temat własnej działalności poprzez promocję wydarzenia na mapie internetowej stworzonej i upowszechnianej przez Komisję Europejską.
Organizatorem imprezy są uczniowie klas hotelarskich i gastronomicznych oraz nauczyciele : J.Ambrozik-Haba, M.Bednarczyk, E.Górnicka, B.Muller, M.Słabicka-Kędra oraz A.Marszałek.