Technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją dietetyka

Strona główna / Szkoła / Nasze klasy / Technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją dietetyka

Kierunek ten jest skierowany do osób:

  • lubiących gotować,
  • interesujących się zagadnieniami prawidłowego żywienia,
  • charakteryzujących się dużą kreatywnością i pomysłowością,
  • posiadających umiejętności organizacyjne,
  • przedsiębiorczych.

Innowacja – Dietetyka i poradnictwo żywieniowe

Kwalifikacje

1) HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
2) HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty rozszerzone

  • biologia
  • język angielski

Przedmioty dodatkowe

  • analiza żywności 
  • anatomia i fizjologia człowieka
  • dietetyka

Praktyki

Uczniowie uczestniczą w praktykach zawodowych dwukrotnie w cyklu kształcenia, w wymiarze 8 tygodni. Odbywają się one w przedsiębiorstwach branżowych (restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską), umożliwiających zdobycie umiejętności praktycznych niezbędnych w zawodzie.

Nauczyciele

Autorkami innowacji są nauczycielki przedmiotów zawodowych posiadające duże doświadczenie w zakresie żywienia i gastronomii:
dr inż. Jagoda Ambrozik-Haba – nauczyciel akademicki w Katedrze Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, a prywatnie pasjonatka racjonalnego żywienia.
dr inż. Ewa Górnicka – absolwentka kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, prywatnie mama dwójki, które stale uczy zdrowych nawyków żywieniowych.

W ramach innowacji prowadzone są przedmioty dodatkowe tj. analiza żywności, anatomia i fizjologia człowieka oraz dietetyka.

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mają możliwość:

  • uczestniczyć w kursach i szkoleniach np. barmański, kelnerski, sushi-master, baristyczny,
  • brać udział w pokazach sztuki kulinarnej,
  • uczestniczyć w wycieczkach zawodoznawczych m.in. do lokalnych zakładów gastronomicznych,
  • podnosić kwalifikacje podczas miesięcznych praktyk zawodowe za granicą, w ramach realizowanych projektów unijnych tj. ERASMUS+ czy POWER.

Absolwent kierunku może zdecydować o dalszej drodze kariery m.in.:

  • podjąć naukę na wielu kierunkach studiów:
         – dietetyka,
         – technologia żywności,
         – technologia i organizacja gastronomii oraz pokrewnych;
  • rozpocząć pracę w różnego typu lokalach gastronomicznych (restauracje, stołówki, kawiarnie itp.),
         – instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu,
         – organizacjach ochrony konsumenta,
         – przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem żywności;
  • założyć własną działalność gospodarczą w zakresie usług związanych z doradztwem żywieniowym lub gastronomią.
Skip to content