03/04/2018

Innowacja „dietetyka” ze wsparciem Uniwersytetu Przyrodniczego

27 marca 2018 roku zostało podpisane porozumienie pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, a CKZiU. Porozumienie umożliwia uczniom klasy żywienia i usług gastronomicznych z innowacją „dietetyka” uczestnictwo w wybranych wykładach, zajęciach praktycznych oraz innych przedsięwzięciach naukowych organizowanych przez Uniwersytet.  Porozumienie w imieniu CKZiU podpisała dyrektor Maria Domaradzka, a Uniwersytet reprezentowała Urszula Siembieda, zastępca dyrektora z Centrum Kształcenia Ustawicznego UPWr.

DSCN5481

Prof. Andrzej Jarmoluk, Kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, przywitał uczniów i nauczycieli na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Przedstawił krótko ofertę edukacyjną oraz działalność naukową Wydziału.

SONY DSC

Po prezentacji prof. Jarmoluka, członkowie Studenckiego Koła Naukowego „Q Jakości Żywności” przeprowadzili krótką prelekcję na temat produkcji czekolady, której ostatnim punktem była ocena organoleptyczna. Ocena organoleptyczna, czyli ocena produktu za pomocą zmysłów (węch, smak, zapach oraz dotyk), została przeprowadzona w specjalnie do tego celu wyposażonym laboratorium. Jednak ze względu na dużą liczbę uczniów, nie wszyscy mogli skorzystać z profesjonalnych boksów. W pierwszej części zajęć laboratoryjnych oceniane były „kupne” czekolady. Natomiast w drugiej części uczniowie oceniali czekolady zrobione specjalnie dla nich przez studentów. Była czekolada z landrynkami, z miętówkami, czarnuszką, czarnym pieprzem oraz ……………….. ROBAKAMI !!!! Oczywiście dla chętnych. Dla odważnych dostępna była również wersja ekstremalna czyli robaki pieczone sauté. Jesteście ciekawi jak smakują?? Zapytajcie uczniów 2G, bo paru śmiałków się znalazło.

SONY DSC

Mamy nadzieję, że będziemy teraz częstym gościem na Wydziale Nauk o Żywności. Tylko już może bez takich niespodzianek.

JAH, EG

DSCN5490

Biuletyn Informacji Publicznej