Uniwersytet Przyrodniczy i kręgle – 2G we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy i kręgle – 2G we Wrocławiu

16 września 2022 r. uczniowie klasy 2G pod opieką Ewy Górnickiej i Karoliny Trojanowskiej uczestniczyli w wycieczce do Wrocławia. Celem wyjazdu był udział w wydarzeniach 25. Dolnośląskiego Festiwalu Nauki. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w dwóch wykładach zorganizowanych na Uniwersytecie Przyrodniczym.

Pierwszy z nich, zatytułowany „Owady – jedzenie przyszłości”, przedstawił nam zagadnienia związane z możliwością zastosowania owadów jako pożywienia dla ludzi. Omówione zostały zagadnienia zawiązane ustawodawstwem prawnym takiego „surowca” jako żywności (jedynym owadem dopuszczonym jako żywność dla człowieka jest aktualnie mącznik młynarek). Ponadto dowiedzieliśmy się:

  • jakie owady najczęściej są wykorzystywane w kuchni – chrząszcze, gąsienice, mrówki, koniki polne świerszcze czy szarańcza;
  • jakie przetwory z owadów można wykorzystywać do bezpośredniej konsumpcji, jak i do sporządzania potraw – ciasta i makarony z „mąki” z owadów, lizaki z owadami, ale też owady suszone czy liofilizowane;
  • jakie są zalety dań „owadzich” – niższa wartość kaloryczna i wyższa zawartość białka niż dań sporządzanych z mięsa, jaj, drobiu, ryb czy soi, ponadto białko owadzie lepiej jest wykorzystywane przez nasz organizm niż białko z mięsa, potrawy z owadów zawierają łatwo przyswajalne żelazo i jest go więcej niż w produktach pochodzenia zwierzęcego;
  • jakich owadów zjadać nie można – tych o jaskrawym zabarwieniu, gąsienic włochatych, czerwonych mrówek, muchy hiszpańskiej i oczywiście żerujących na padlinie;
  • jakie przesłanki ekonomiczne i środowiskowe przemawiają za dopuszczeniem owadów jako pożywienia.

Drugi wykład dotyczył kuchni molekularnej. Poznaliśmy techniki w niej wykorzystywane (sferyfikacja, żelowanie, emulsyfikacja, tworzenie pian) oraz dowiedzieliśmy się jakimi odczynnikami należy dysponować, by móc wykorzystać tę metodę do sporządzania potraw i napojów. Omówiono także zastosowanie suchego lodu i ciekłego azotu w kuchni.  

Po solidnej dawce wiedzy, nadszedł czas na integrację klasową – grę w kręgle w Sky Bowling we wrocławskim Sky Tower.

Skip to content