Klasy gastronomiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

Klasy gastronomiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

15.03.2019 r. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otworzył swoje drzwi dla uczniów, którzy w przyszłości chcieliby zostać jego studentami. Już po raz kolejny odbyły się Drzwi Otwarte UPWr. Uczniowie wszystkich klas technikum żywienia i usług gastronomicznych naszej szkoły uczestniczyli w tym wydarzeniu. Mogli wziąć udział w warsztatach, pokazach i wykładach organizowanych przez pracowników uczelni oraz członków uczelnianych kół naukowych, które odbywały się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. I tak nasi uczniowie brali udział w następujących wydarzeniach:

  • Uczniowie klasy 1G, pod opieką p. Marii Bednarczyk uczestniczyli w wykładzie „Jak ugryźć robala?” (prowadzonym przez pracowników Katedry Chemii – dr inż. Annę Żołnierczyk i dr inż.. Marcelinę Mazur) oraz w zajęciach laboratoryjnych „Indykatory i skala pH”, których organizacji podjęło się Studenckie Koło Naukowe OrgChem. Zajęcia te idealnie wpisywały się w tematykę i zakres materiału, który uczniowie realizują na przedmiocie „analiza żywności” odbywający się w ramach innowacji pedagogicznej „Dietetyka z elementami analizy żywności”.
  • Klasa 2G wraz z opiekunem – p. Jagodą Ambrozik – Haba uczestniczyła w warsztatach „Co kryją etykiety?” (prowadzonych przez mgr inż. Monikę Maćków – pracownika Katedry Żywienia Człowieka) oraz „Tajniki warzenia piwa”, które prowadził adiunkt dr inż. Witold Pietrzak z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż.
  • Uczniowie klasy 3G wraz z wychowawcą – p. Małgorzatą Słabicką – Kędra uczestniczyli w wykładzie „Jak ugryźć robala?” oraz w zajęciach laboratoryjnych „Poznać i zrozumieć świat mikroorganizmów”, które prowadzili członkowie Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów.
  • Tegoroczni maturzyści z klasy 4G wraz z wychowawcą – p. Ewą Górnicką uczestniczyli w wykładzie „Jak ugryźć robala?”, zajęciach laboratoryjnych „Poznać i zrozumieć świat mikroorganizmów” oraz „Izolacja barwników roślinnych i ich rozdział”, które przygotowali dla uczniów członkowie Studenckiego Koła Naukowego OrgChem.

Ponadto wszyscy nasi uczniowie brali udział w wykładzie połączonym z prezentacją „Kosmos od kuchni czyli co jedzą astronauci”, który prowadzili przedstawiciele SKN OrgChem.

Dni Otwarte Uniwersytetu Przyrodniczego to nie tylko okazja by zobaczyć jak wyglądają sale wykładowe czy uczelniane laboratoria. Jest to także moment, gdy uczniowie mają możliwość zapoznania się z ofertą edukacyjną uczelni, porozmawiać z pracownikami naukowo – dydaktycznymi czy studentami, a także poznać działalność przeróżnych studenckich kół naukowych. Nasi uczniowie, choć przez chwilę, mieli okazję poczuć się jak przyszli studenci.

Tekst E. Górnicka